Praktische Informatie

Taal

In Dortmund wordt overal Duits gesproken. Engels is een taal die ook in dit deel van Duitsland steeds verder raakt ingeburgerd. Op veel plekken kom je er mee uit de voeten. Maar met een woordje Duits kom je snel een stuk verder dan met vloeiend Engels.

Geld

Zoals in de rest van Duitsland wordt er in Dortmund betaald met de Euro. Pinpassen en creditcards worden op alle grotere locaties geaccepteerd en wanneer die mogelijkheid er niet is, vind je in de buurt snel een geldautomaat. Dortmund kent genoeg banken, die elk op veel plekken in de stad geldautomaten hebben staan.

Financieel

Afdingen is in moderne westerse gebieden natuurlijk niet de gewoonte. Ook in Dortmund valt er hooguit op kleine marktjes wat van de prijs te troggelen. Fooien worden altijd zeer gewaardeerd maar zijn, vooral in de grotere, restaurants vaak al bij de rekening opgeteld.
Gezondheid

De gezondheidszorg in Dortmund is goed geregeld. Een klein tiental ziekenhuizen, verspreid over de stad, handelen naar een prima standaard. Ook apotheken kom je voldoende tegen. Bedenk wel dat medicijnen die in Nederland vrij verkrijgbaar zijn, in Duitsland en zo ook Dortmund, wellicht alleen op recept zijn te krijgen. Neem daarom voldoende middelen mee als u niet langdurig zonder kunt.

Douane

In- en uitvoer reglementen zijn in het geval van reizen tussen Nederland en Dortmund erg soepel. Tabak en alcohol mogen in ruime hoeveelheden worden vervoerd. Doordat Duitsland binnen de Europese Unie valt en meedoet aan verschillende vervoersverdragen is er geen extra toezicht vanuit de douane in Dortmund. Specifieke tips voor op het vliegveld.

Overnachtingen

Wat overnachting betreft is er volop accommodatie in Dortmund. De stad wemelt werkelijk van de hotels, hostels en bed & breakfast aanbieders. Reserveren is doorgaand vooral in de luxere hotels nodig. Maar let op! Rond de Oktoberfeesten is de situatie omgedraaid. Dan zijn het de kleine goedkopere hotels die als eerst vol zitten waardoor, bij een te laat boekmoment er alleen nog maar duurdere hotels beschikbaar zijn.

Kerstmarkt Dortmund

Elk jaar wordt er in december de grootste kerstmarkt van Duitsland opgezet in Dortmund. Op deze markt staan meer dan 300 verschillende kraampjes. Om de sfeer er goed in te brengen, begint de kerstmarkt van Dortmund al in november! Tijdens de kerst is de hele stad versierd met de mooiste kransen, kerstbomen en lampjes. Tijdens het najaar voelt Dortmund daarom ook meer aan als een gezellig dorp, in plaats van een grote stad!