De cultuur van Dortmund

Dortmund is een stad waar zowel veel moderne als historische architectuur te vinden is. In het oude centrum van de stad zijn nog veel historische gebouwen te bewonderen, als de Reinoldikirche en de Marienkirche. Deze twee pareltjes stammen uit de Middeleeuwen en zijn zeker het bezoeken waard!

Dortmund heeft ook een indrukwekkend kunstmuseum. Dit is het Museum für Kunst und Kulturgeschichte. Het museum, dat in 1883 is opgericht, heeft vele collecties op het gebied van kunst, ontwerpen en ambachten. Dit museum was het eerste gemeentelijke museum uit hett Ruhrgebied.
Geschiedenis

Dortmund werd, volgens de geschiedenisboeken, opgericht in 882. Dit was nog in de Bronstijd. Het eerste document, waarin de stad Dortmund werd genoemd, leert ons dat de stad vroeger Trutmundi genoemd werd. Een aantal honderden jaren later werd Dortmund grotendeels verwoest door een grote brand. Dit gebeurde tijdens de heerschappij van Frederik I. Rond 1150 werd Dortmund lid van de Hanzesteden. Door haar geweldige ligging aan het water bloeide Dortmund al snel uit tot een handelsstad. Dortmund werd in 1803 bij het gebied van Nassau-Dillenburg gevoegd. Vanaf het begin van de negentiende eeuw behoort Dortmund tot de provincie Westfalen. In die tijd werd ook de grondslag voor de staalindustrie, waar Dortmund om bekend staat, gelegd.

In de periode dat de nazi’s aan de macht waren in Duitsland, zijn er veel synagogen vernield. Daarnaast is de stad, net als veel andere Duitste steden, ernstig toegetakeld tijdens de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 80% van Dortmund moest weer opgebouwd worden. Hierdoor is Dortmund, net als Frankfurt, een stad waar moderne en historische gebouwen samenkomen.